Combinatul de îngrășăminte chimice Amurco Bacău va disponibiliza colectiv ultimii 165 de angajați pe care societatea i-a mai ținut în activitate după intrarea în insolvență în urmă cu trei luni a societății, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Salariații combinatului băcăuan deținut de omul de afaceri Ioan Niculae au primit preaviz de intrare în șomaj începând cu luna noiembrie, urmând să primească, potrivit contractului colectiv de muncă, câte trei salarii compensatorii medii pe unitate.
„Tot ceea ce s-a mai făcut în ultimele luni a fost tăierea unor instalații pentru a fi vândute la fier vechi, aceasta fiind, de altfel, și singura resursă pentru asigurarea salariilor pentru angajați. Creditorii, printre care patronatul, Finanțele Publice și firma de distribuție a gazului, au solicitat intrarea în faliment a combinatului, în acest sens urmând a fi luată o decizie de către instanță”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX președintele sindicatului Chimfert din cadrul societății Amurco Bacău, Gheorghe David.
Tribunalul Bacău a emis, în luna iulie, o ordonanță președințială prin care a hotărât deschiderea procedurii de insolvență pentru societatea Amurco SRL Bacău, unul din cele șase combinate de îngrășăminte chimice a grupului InterAgro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae. Intrarea în insolvență a avut loc la cinci luni de la oprirea activității combinatului băcăuan.
Din cauza neplății salariilor restante, 14 angajați au fost în greva foamei, timp de o săptămână, la sfârșitul lunii mai. Salariații respectivi au renunțat atunci la protest după ce și-au primit salariile restante la zi. De asemenea, alți 21 de angajați au recurs la greva foamei la începutul lunii iulie din cauza neplății celor trei salarii restante care ar fi trebuit acordate la o lună de la disponibilizarea colectivă, conform contractului colectiv de muncă. De această dată, greva a durat 11 zile, atunci când cei 14 foști salariați care au rezistat protestului au primit doar un salariu compensatoriu, în sumă de 1.300 de lei.
Combinatul băcăuan de îngrășăminte chimice și-a oprit activitatea pe 27 februarie, după un an de zile în care a funcționat sporadic. În consecință, aproape 300 din cei 465 de salariați ai societății au fost disponibilizați colectiv începând cu luna iunie.